fbpx
Loading

Batı Blv, 177. Cadde, No:28/44 Yenimahalle, Ankara

+90 536 773 52 12

info@bilimoto.com

P.tesi - C.tesi: 08:30 – 19:00

P.tesi - C.tesi: 08:30 – 19:00
Randevunuzu Planlayın +90 536 773 52 12
Batı Blv, 177. Cadde, No:28/44 Yenimahalle, Ankara

Bebek Oto Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bebek Oto Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Günlük hayatta aracımıza bindikten sonra kontağı çevirmeden önce yaptığımız ilk şey emniyet kemerimizi takmaktır. Çünkü güvenli bir şekilde seyahat etmek hepimiz için çok önemlidir. Aynı şekilde araç alırken de ABS, ESP, Airbag gibi güvenlik donanımlarının tam olmasını isteriz. Peki ya en değerli varlıklarımız çocuklarımızın güvenliği bizler için de önemli değil midir? Bu yazımızda sizler için bebek oto koltuklarındaki güvenlik standartlarından ve bebek oto koltuğu alırken hangi hususlara dikkat etmemiz gerektiğinden bahsedeceğiz.

Bebek Oto Koltuğu Neden Gereklidir?

Bebek Oto koltukları çocuklarımızın özellikle uzun seyahatlerde daha mutlu ve huzurlu seyahat etmelerini sağlar. Gerek güvenlik gerekse sağlık açısından çok önemlidir. Olası bir kazada çocuklarımızın sağa sola çarpmalarını veyahut araç dışına fırlamaları gibi aklımıza gelmesinden bile ürpererek korktuğumuz durumlara karşı yavrularımızı korur. Bütün bu güvenlik sağlamalarının yanı sıra çocuklarımızın daha rahat ve konforlu seyahat etmelerini tabii ki de hepimiz isteriz. Aynı zamanda bizler de çocuklarımızın güvende olduğunu bilerek yolculuk ettiğimiz için seyahatlerin keyfini çıkarmaya bakarız.

Ayrıca, ülkemizde Karayolları Trafik Kanunu’na göre boyu 1,35 metreden kısa ve 36 kilogramın altındaki tüm çocukların yolculuk esnasında bebek oto koltuğu ile seyahat etmesi yasal zorunluluk kabul edilmiştir. Bu kanuna uymayanlar aynı kanuna bağlı yönetmelik gereği (KTK Trafik Yönetmeliği md 31/1-a) 144 TL trafik idari para cezası ile karşı karşıya kalabilirler. Ceza yemek hepimizin hoşlanmayacağı bir şeydir ama çocuklarımızın güvenli seyahati elbette çok daha önemlidir.

Peki Bebek Oto Koltuklarındaki Güvenlik Standartları Nelerdir?

Her oto koltuğu demek güvenlik demek midir, oto koltuğu var diyerek ne kadar rahat olmalıyız, alacağımız oto koltuğu hangi güvenlik standartlarına sahip olmalı, güvenlik standartlarının ölçüsü neler, bunlarla ilgili olarak bu makalemizde sizlere ADAC testi, ECE R 44-04 belgesi ve i-Size standartlarından bahsedeceğiz. 

ADAC Testi nedir?

ADAC (Allgemeiner Deutscher Automobil Club)  Genel Alman Otomobil Kulübü’nün isminin kısaltılmış halidir. Bu kuruluş yol güvenliği, araç güvenliği, trafik, turizm gibi çeşitli platformlarda faaliyetler yürütmektedir. Oto koltukları üzerinde de güvenlik testleri yapmakta olup, yapılan testler ECE R44/04 standartlarına göre %50 daha katı ve sıkıdır. Oto koltuk imalatçılarının isteğine göre, araçlar üzerinde yapılan çarpışma testleri gibi bebek oto koltukları ile ilgili de çarpışma testleri yapılarak ne derece güvenli olduğuna dair çarpışma testi belgesi de düzenlemektedir. Bebek oto koltuğu alırken mutlaka ADAC testi sonuçları olup olmadığını sorgulamanızı ve ona göre almanızı tavsiye ediyoruz.

ECE R 44-04 Standartları Nelerdir?

ECE R 44-04, BM Avrupa Ekonomi Komisyonu Yasalarının çocuk koltuklarının güvenliğiyle ilgili kısmının kısaltmasıdır. AB’ye üye ülkelerde üretilen ve satılan tüm bebek oto koltuğu ürünleri bu standartlara uymakla mükelleftir. ECE R 44-04 standartları stabil değil kendini sürekli güncellemekte olup, otomobil teknolojisi ve kazalarla ilgili istatistiksel bilgiler geldikçe yenilenmektedir.

ECE R – 44-04 testleri sırasında; bebek oto koltuğunun hangi kilo aralığında kullanıma uygun olduğu, önden, arkadan ve özellikle yanlardan yapılan çarpışma testlerindeki başarısı, emniyet kemer sisteminin ve kemer tokalarının dayanıklılığı, oto koltuğu kullanma talimatındaki yer alan montaj yönergesindeki tüm ibare ve uygulamaların doğruluğu, araç içinde kurulum ve uyarı yönlendirmelerinin eksiksiz bir şekilde sunulup sunulmadığı kontrol edilmektedir. Bu testlerin hepsinden geçen bebek oto koltuğu ürünleri için “ECE R 44-04 Standardına Sahiptir Belgesi” düzenlenir.

İ-Size Standartları Nelerdir?

İ-Size standartları, 2013 yılı temmuz ayında yürürlüğe giren AB’nin bebek oto koltukları ile ilgili yayınlamış olduğu en güncel güvenlik standartları yönetmeliğidir. İ-Size yönetmeliği ECE R 44-04 standartlarına ek güvenlik önlemleri seviyesini artırmıştır. Örneğin, sınıflandırma bebeklerin kilo ölçüleri yerine boy ölçüleri ile yapılmaya başlanmıştır. Ters bağlanan oto koltuklarının kullanım süresi 12 aylıktan 15 aylığa çıkarılmıştır. Çok önemli bir güvenlik ekipmanı olan İsofix zorunlu hale getirilmiştir. Bebeklerin kafa ve boyun bölgelerine ekstra korumalar getirilmiş ve yan darbe emiciliği ölçüsü artırılmıştır. Bu testlerden başarıyla geçen bebek oto koltuğu ürünleri i-Size standartları belgesini almaya hak kazanır.

Özetle, Oto koltuğu deyip geçmeyin, dikkat edilmesi gereken çok fazla kriter ve marka-model çeşidi olduğu için doğru bir seçim yapmak gerçekten önemlidir. Laptop, tablet ya da cep telefonu almadan önce bile uzun uzun araştırmalar yaparken, bebeğimizin can güvenliğini ve konforunu doğrudan etkileyen böyle bir ekipmanı yukarıda anlattığımız güvenlik standartları ölçüsünde detaylı olarak araştırmadan almamanızı tavsiye ediyoruz. Umarız bu makaledeki bilgiler sizlere bu konuda yardımcı olur. Sizlere ve en değerli varlıklarımız bebeklerimize Bilim Oto olarak keyifli yolculuklar dileriz…

Kategoriler

Arşiv

Nisan 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930