fbpx
Loading

Batı Blv, 177. Cadde, No:28/44 Yenimahalle, Ankara

+90 536 773 52 12

info@bilimoto.com

P.tesi - C.tesi: 08:30 – 19:00

P.tesi - C.tesi: 08:30 – 19:00
Randevunuzu Planlayın +90 536 773 52 12
Batı Blv, 177. Cadde, No:28/44 Yenimahalle, Ankara

Hava Yastıklarının Tarihçesi Önemi ve Çalışma Prensibi

Hava Yastıklarının Tarihçesi Önemi ve Çalışma Prensibi

Araçlarımızdaki görünmez güvenlik ekipmanları olan hava yastıkları ilk olarak 2. Dünya Savaşı sırasında askeri amaçlarla ortaya çıkmıştır. Savaş uçakları üzerinde denenen bir güvenlik ekipmanı olan hava yastıkları 1980’lere kadar savunma sanayi alanında kullanılmış ve geliştirilmiştir. Araçlarda kullanımına 1980 yılları civarında geçilen hava yastıklarının ilk kullanıldığı yıllarda meydana gelen trafik kazalarındaki ölüm oranında %30’a yakın bir azalma sağladığı görülmüştür.

Hava Yastıkları Neden Önemlidir?

Trafik kazalarında ölüm ve yaralanmaların bilimsel açıklaması aslında Fizik derslerinde hepimizin bildiği Eylemsizlik Kuvveti’dir. Eylemsizlik Kuvveti duran cisimlerin durmaya, hareket eden cisimlerin hareket etmeye devam etmek istemesi olarak kısaca tabir edilebilir. Trafik kazalarında da yüksek hızda giderken bizleri ileri doğru savuran şey de işte bu Eylemsizlik Kuvvetidir. Araç bir yere çarptığı zaman durur ancak bizler bir yere çarpana kadar veya bağlı olduğumuz emniyet kemeri bizi durdurana kadar hareket etmeye devam ederiz. İşte Hava Yastıkları bizim güvenli bir şekilde durmamızı sağlayan en önemli ekipmandır diyebiliriz.

Bir otomotiv fizikçisinin de dediği gibi “Hızlı gitmek değil Hızlı Durmak Öldürür”. Ki mantıken düşündüğümüzde de sert bir zemine hızlı şekilde çarparak durmak gerçekten öldürür.

Peki Hava Yastıklarının Çalışma Prensibi Nasıldır?

Hava yastıklarının çalışma prensibi, üzerimizde hıza bağlı olarak oluşan enerjiyi birden çarpmak yerine pamuktan yapılmış bir yastık üzerine düşmek gibi yavaşlatarak, bu yüksek enerjiyi güvenli bir şekilde emme mantığı üzerine kurulmuştur. Tıpkı yüksek bir binanın üzerinden itfaiye yastığı üzerine düşen bir kişiyi yastığın koruması gibi düşünebilir. Hava Yastığı olmasa oluşabilecek durumları hayal bile etmek istemeyiz.

Hava yastıkları üç temel bölümden oluşur. Bu bölümler; Sensör, İnfilatör ve Yastık kısımlarıdır. Çarpma gerçekleştiğinde -ki her çarpma değil belli bir seviye üzerindeki çarpmalarda, bu da minimun 25 km/sa hız ve üzerindeki çarpmalardır- sensörler infilatöre yeterli çarpışma şiddeti geçildi sinyali gönderir. İnflatör içerisinde toz halinde ve çok az yer kaplayan “Sodyum Azit” ve “Potasyum Nitrat” maddeleri bulunur. İnflatörün görevi çarpma sinyali aldığı anda bu iki maddeyi tepkimeye sokmaktır. Yaklaşık 230 gr Sodyum Azit yeteri kadar Potasyum Nitrat ile tepkimeye girdiği zaman saniyesinin %3’ü gibi bir hızla yaklaşık 60 litre nitrojen gazı açığa çıkarır ve hava yastığının içerisi milisaniyeler içerisinde bu gazla dolarak bizim için güvenli bir çarpma alanı oluşturur.

Hava Yastıklarının çalışma mantığı özetle bu şekildedir. Çok basit bir çalışma sistemi olmasına rağmen günümüzde binlerce kişinin hayatını kurtarmış çok önemli bir icattır. Sizler de araç alırken sizin ve sevdiklerinin hayatı ve can güvenliği için hava yastıkları dikkat edeceğiniz en önemli hususlardan birisi olsun ve özellikle ikinci el araç alırken eksperlerinizden hava yastıklarını kontrol etmelerini özellikle isteyin. Güvenli ve keyifli sürüşler dileriz…

Kategoriler

Arşiv

Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031