fbpx
Loading

Batı Blv, 177. Cadde, No:28/44 Yenimahalle, Ankara

+90 536 773 52 12

info@bilimoto.com

P.tesi - C.tesi: 08:30 – 19:00

P.tesi - C.tesi: 08:30 – 19:00
Randevunuzu Planlayın +90 536 773 52 12
Batı Blv, 177. Cadde, No:28/44 Yenimahalle, Ankara

Otomatik Vitesli Araçlarda Yapılmaması Gereken 5 Kritik Hata

Otomatik Vitesli Araçlarda Yapılmaması Gereken 5 Kritik Hata

Teknolojinin hızlı gelişmesiyle birlikte günümüzde artık araç seçiminde konforun daha çok ön plana çıktığını görmekteyiz. Konfor demişken akla ilk gelen konulardan birisi de otomatik şanzımanlı araçlardır. Gerek şehir içi kullanımda daha konforlu olması, gerekse gelişen teknoloji ile daha iyi performans sunması nedeniyle artık otomatik şanzımanlı araçlar manuel araçlara kıyasla daha çok tercih edilmeye başlandı.

Peki otomatik şanzımanın ömrü ne kadardır, belli başlı kullanıcı hataları, doğru bilinen yanlışlar nelerdir, nelere dikkat edersek şanzımanımızın ömrünü artırabiliriz hadi gelin hep birlikte inceleyelim.

1) Aracınızı Sıfırdan Kaldırırken önce N’ye (Boşa) Almak Devir Yükselttikten Sonra D’ye(İleri) Almak

Bunu yaptığınız zaman şanzımanınıza bir anda aşırı derecede yük bindirirsiniz. Şanzıman kavramalardan birini kapattığı zaman motordan gelen yüksek tork ile bir anda şanzıman dişlilerine veya şaft dişlilerine zarar verebilirsiniz. Bu yanlış genelde hızlı kalkış yapmak için sürücüler arasında bilinçsizce yapılmakta olup uzun vadede şanzıman ömrünü azaltan en önemli yanlışlardan birisidir. Bugüne kadar belki de birkaç defa yaptınız, hiçbir şey olmadı diyebilirsiniz ama henüz hiçbir şey olmamış olması, olmayacağı manasına gelmez. Bir gün gösterge ekranınızda şanzıman arızası ışığıyla karşılaşabilirsiniz. Aman dikkat diyoruz!

2) Frenle Gaza Aynı Anda Basıp Devri Yükselttikten Sonra Birden Frenden Ayağınızı Çekerek Kalkış Yapmak

Yine hızlı kalkış yapmak isteyen kullanıcılar arasında yaygın yöntemlerden birisidir. Burada ilk maddeden farklı olarak aracınız sürekli gideceğini düşündüğü için kavramaları kapatarak gücü lastiklere aktarmaya çalışmakta ve fren de buna engel olmaktadır. Bu olayı manuel vitesli araçlardaki “yarım debriyaj” yapıyormuşsunuz gibi düşünebilirsiniz. Frenle gaza aynı anda basarsanız kavrama balatalarının çok hızlı aşınmasına ve mekatronik arızalara sebep olabilirsiniz. Tork konvertörlü otomatik şanzımanlarda da konvertör içindeki yağın ısınmasıyla yağ kaçaklarına sebep olabilirsiniz.

Kalkış Kontrol Sistemi (Launch control) olan araçlar buna göre tasarlandığı için bu durum motor tork ve devrini kalkış öncesi sınırlar ve şanzımanı korur.

3) Doğru Bilinen Yanlış: “Şanzıman Yağı Değişmez!”

Genel algı olarak şanzıman içerisindeki yağ kapalı bir kutu içerisinde gibi düşünüldüğünden yağa hiçbir şey olmaz anlayışı vardır. Çoğu yağ markası yağ ürünlerinin üzerinde de zaten “Ömür Boyu Kullanım” ibaresiyle satıldığı için bu anlayış maalesef yerleşik bir anlayış haline gelmiştir. Araç üreticileri ürettikleri araçlara hiç arıza vermeden ömür olarak 150.000 km biçtikleri için burada kastedilen ömür 150.000 km civarındadır.

Nasıl ki motor içerisindeki yağ ısınıp soğuyarak sürekli bir fiziksel yıpranma yaşıyorsa şanzıman yağı da dişlilerin birbirlerine çok hızlı sürtünmeleri sonucu aynı şekilde ısınır soğur ve zamanla yıpranarak özelliğini yitirir. Bu yüzden zamanı geldiğinde yağ değişimi yapmak kesinlikle dikkat edilmesi gereken ve şanzımanımızın ömrünü artıracak hususlardan biridir.

4) Aracınız Tam Durmadan Ters Yönde Vites Değişimleri Yapmak

Trafikte ani manevralar yapmamız gerektiği durumlarda ya da park etme esnasında aracımız tam olarak durmadan yapılan vites değişimleri de yapılan kritik hatalardan biridir. Bu durum da ilk maddedeki gibi birden aşırı yük binmesi sonucu şanzıman ömrünü kısaltacak durumlardandır. Araç tam durmadan ters yöndeki vitese geçiş yapmak, şanzımandan çıkan ve belli bir tork ile dönen şaft dişlisine birden zorla ters hareket yapma komutu vermektir. Birden aşırı yüke maruz kalan şanzımanda zamanla dişlilerin bağlantı noktalarında boşluklar oluşması, tıkırtı şeklinde sesler gelmesi ve vites geçişlerinde “tak” şeklinde sert sesler duymanız karşılaşabileceğiniz istenmeyen olası durumlardandır.

5) Uzun Süre Bekleme Yapmanız Gereken Durumlarda Aracınızı D’de Bırakmak

Markete girdiğimizde, 100 saniyeden uzun kırmızı ışık beklemelerinde, petrole uğradığımızda ve benzeri birkaç dakikalık durumlarda aracımız çalışır vaziyette iken uzun süre harekete geçmeyeceğimizi öngörüyorsak vitesi mutlaka P konumunda bırakmamız gerekir. Bazı otomatik viteslerde P modu olmayabilir onlarda da N moduna alarak ve el frenini çekerek güvenli bekleyiş moduna geçebilirsiniz. Bu durum kavramanın ve şanzımanın ısınmasına sebep olmaktadır. Yarı debriyaj durumuna benzer bir durum olacağı için zamanla şanzımanımızda hasarlar meydana getirmesi muhtemeldir.

Yukarıda saydığımız hususlara dikkat ederek aracınızın ve şanzımanın ömrünü uzatabilir uzun yıllar güvenle binebilirsiniz. Keyifli sürüşler dileriz…

Kategoriler

Arşiv

Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031